cele-mai-cunoscute-boli

20 dintre cele mai grave epidemii și pandemii din istorie

De-a lungul istoriei, epidemiile, virusii, focarele de infectie au distrus umanitatea, schimbând uneori chiar si cursul istoriei semnalând adesea sfârșitul întregii civilizații. Iată 20 dintre cele mai grave epidemii și pandemii din preistorie până în zilele noastre

1. Epidemia preistorică: Circa 3000 î.Hr.

În urmă cu aproximativ 5.000 de ani, o epidemie a șters un sat preistoric din China. Cadavrele morților au fost gasite in interiorul unei case care a fost arsă mai târziu. Niciun grup nu a fost scutit, deoarece schelete de tineri, adulți tineri și persoane de vârstă mijlocie au fost găsite în interiorul casei. Situl arheologic este acum numit „Hamin Manga” și este unul dintre cele mai bine păstrate situri preistorice din nord-estul Chinei.

Studiul arheologic și antropologic indică faptul că epidemia s-araspandit destul de repede încât nu a existat timp pentru înmormântări adecvate. Aceasta descoperire sugerează că o epidemie a distrus întreaga regiune.

2. Plaga Atenei: 430 î.Hr.

În jurul anului 430 î.Hr., nu după mult timp după ce a început un război între Atena și Sparta, o epidemie a făcut ravagii în poporul Atenei și a durat cinci ani. Istoricul grec Thucydides (460-400 î.e.n.) a scris că „oamenii în stare bună de sănătate au fost atacați brusc de călduri violente în cap, cu roșeața și inflamația în ochi, părțile interioare, cum ar fi gâtul sau limba, devenind sângeroasă cu o respirație nenaturală și fetală ”(traducere de Richard Crawley din cartea„ Istoria războiului peloponezian ”, London Dent, 1914).

O serie de boli au fost prezentate ca posibilități, inclusiv febra tifoidă și Ebola . Mulți savanți consideră că supraaglomerația cauzată de război a agravat epidemia. Armata Spartei era mai puternică, obligând atenienii să se refugieze în spatele unei serii de fortificații numite „zidurile lungi” care le protejau orașul. În ciuda epidemiei, războiul a continuat, fără a se încheia până în 404 î.Hr., când Atena a fost forțată să capituleze Sparta .

3. Ciuma Antoninei: 165-180 d.Hr.

Mulți istorici cred că epidemia a fost adusă pentru prima dată în Imperiul Roman de soldați care se întorceau acasă după un război împotriva Parthiei. Epidemia a contribuit la sfârșitul Pax Romana (pacea romană), o perioadă cuprinsă între 27 î.Hr. și 180 d.Hr., când Roma a fost în culmea puterii sale. După 180 d.Hr., instabilitatea a crescut pe tot parcursul Imperiului Roman, deoarece a cunoscut mai multe războaie civile și invazii ale grupurilor „ barbare ”. Creștinismul a devenit din ce în ce mai popular în perioada de după producerea ciumei.

4. Ciuma de Ciprian: 250-271 d.Hr.

Numit după Sf. Ciprian, un episcop al Cartaginei (un oraș din Tunisia) care a descris epidemia ca fiind sfârșitul lumii. Se estimează că Plaga a ucis 5.000 de oameni pe zi doar la Roma. În 2014, arheologii din Luxor au descoperit ceea ce pare a fi un loc de înmormântare în masă a victimelor ciumei. Corpurile lor erau acoperite cu un strat gros de var (folosit ca dezinfectant). Arheologii au găsit trei cuptoare folosite la fabricarea varului și rămășițele victimelor ciumei arse într-un foc uriaș.

5. Ciuma lui Justinian: 541-542 d.Hr.

Imperiul Bizantin a fost devastat de ciuma bubonică, care a marcat începutul declinului său. Ciuma a reapărut periodic după aceea. Unele estimări sugerează că până la 10% din populația lumii a murit.

Sub domnia sa, Imperiul Bizantin a atins cea mai mare măsură, controlând un teritoriu care se întindea din Orientul Mijlociu până în Europa de Vest. Iustinian a construit o mare catedrală cunoscută sub numele de Hagia Sophia („Sfânta Înțelepciune”) în Constantinopol (actuala Istanbul), capitala imperiului. Iustinian s-a îmbolnăvit de ciumă și a supraviețuit; cu toate acestea, imperiul său a pierdut treptat teritoriul după ce a izbucnit ciuma.

6. Moartea Neagră: 1346-1353

Moartea Neagră a călătorit din Asia în Europa, lăsând cadavre în urma ei. Unele estimări sugerează că a eliminat peste jumătate din populația Europei. A fost cauzată de o tulpină a bacteriei Yersinia pestis, dispărută astăzi care a fost răspândită de puricii de pe rozătoarele infectate.

Studiile sugerează că lucrătorii supraviețuitori au avut un acces mai bun la carne și pâine de calitate superioară. Lipsa forței de muncă ieftine ar fi putut contribui și la inovația tehnologică.

7. Epidemia de Cocoliztli: 1545-1548

Infecția care a provocat epidemia de cocoliztli a fost o formă de febră hemoragică virală care a ucis 15 milioane de locuitori din Mexic și America Centrală. Printre o populație deja slăbită de secetă extremă, boala s-a dovedit a fi extrem de catastrofală. „Cocoliztli” este cuvântul aztec pentru „dăunător”.

Un studiu recent a aratat că erau infectate cu o subspecie de Salmonella cunoscută sub numele de S. paratyphi C , care cauzează febră enterică, o categorie de febră care include tifoida. Febra enterică poate provoca febră ridicată, deshidratare și probleme gastro-intestinale și este în prezent o amenințare majoră pentru sănătate.

8. Plagile americane: secolul al XVI-lea

Plagile americane sunt un grup de boli eurasiatice aduse în America de exploratorii europeni. Aceste boli, inclusiv variola, au contribuit la prăbușirea civilizațiilor inca și aztecă. Unele estimări sugerează că 90% din populația indigenă din emisfera occidentală a fost ucisă.

Bolile au ajutat o forță spaniolă condusă de Hernán Cortés să cucerească capitala aztecă Tenochtitlán în 1519, iar o altă forță spaniolă condusă de Francisco Pizarro să cucerească Inca în 1532. Spaniolii au preluat teritoriile ambelor imperii. În ambele cazuri, armatele au fost devastate de boală și nu au putut să reziste forțelor spaniole. Când cetățenii Marii Britanii, Franței, Portugaliei și Olandei au început să exploreze, să cucerească și să aplaneze emisfera occidentală, ei au fost ajutați și de faptul că boala a redus în mare măsură un numar considerabil de indigeni.

9. Marea ciumă a Londrei: 1665-1666

Ultimul mare focar al Marii Ciume din Marea Britanie a provocat un exod în masă in Londra, condusa de regele Charles al II-lea. Ciuma a început în aprilie 1665 și s-a răspândit rapid prin lunile călduroase de vară. Puricii de la rozătoarele infectate de ciumă au fost una dintre cauzele principale de transmitere. Până la încheierea ciumei, aproximativ 100.000 de oameni, inclusiv 15% din populația Londrei, au murit. Dar acesta nu a fost sfârșitul suferinței orașului. La 2 septembrie 1666, a început Marele Foc al Londrei, care a durat patru zile și a incendiat o mare parte din oraș.

10. Marea ciumă din Marsilia: 1720-1723

Înregistrările istorice spun că Marea Ciumă din Marsilia a început atunci când o navă numită Grand-Saint-Antoine a ancorat în Marsilia, Franța, care transporta o marfă din estul Mediteranei. Deși nava a fost pusă în carantină, ciuma tot a ajuns în oraș, probabil prin puricii de pe rozătoarele infectate de ciumă.

Ciuma s-a răspândit rapid și în următorii trei ani, 100.000 de oameni au murit în Marsilia și în împrejurimi. Se estimează că până la 30% din populația Marsilia ar fi pierit.

11. Ciuma rusească: 1770-1772

În Moscova, afectată de ciumă, teroarea cetățenilor în carantină a izbucnit în violență. Revoltele s-au răspândit prin oraș și au culminat cu uciderea arhiepiscopului Ambrosius, care încuraja mulțimile să nu se adune pentru închinare.

Împărăteasa Rusiei, Ecaterina a II-a (numită și Ecaterina cea Mare ), era atât de disperată să restabilească ordinea publică, încât a emis un decret pripit prin care a ordonat mutarea tuturor fabricilor de la Moscova. Până la sfârșitul ciumei, 100.000 de oameni au murit. Chiar și după ce ciuma s-a încheiat, Catherine s-a străduit să restabilească ordinea. În 1773, Yemelyan Pugachev, un bărbat care pretindea a fi Petru al III-lea (soțul executat al Ecaterinei), a condus o insurecție care a dus la moartea a alto mii.

12. Epidemia de febră galbenă din Philadelphia: 1793

Atunci când febra galbenă a distrus Philadelphia, capitala Statelor Unite ale Americii la acea vreme, oficialii au crezut greșit că sclavii sunt imuni. Drept urmare, abolitionistii au solicitat să fie recrutați oameni de origine africană pentru alăptarea bolnavilor.

Boala este purtată și transmisă de țânțari, care au cunoscut un boom al populației în timpul vremii deosebit de caldă și umedă de vară din Philadelphia în acel an. Abia când a sosit iarna – și țânțarii au murit – epidemia s-a oprit în cele din urmă. Până atunci, peste 5.000 de oameni muriseră.

13. Pandemia de gripă: 1889-1890

În epoca industrială modernă, noile legături de transport au permis virusului gripal să facă ravagii mai repede. În doar câteva luni, boala a răspândit globul, omorând un milion de oameni. A fost nevoie de doar cinci săptămâni pentru ca epidemia să atingă un nivel maxim de mortalitate.

Primele cazuri au fost raportate în Rusia. Virusul s-a răspândit rapid în tot Sankt Petersburg-ul înainte de a-și croi repede drum în Europa și în restul lumii, în ciuda faptului nici o călătorie aeriene nu existau încă.

14. Epidemia americană de poliomielită: 1916

O epidemie de poliomielită care a început în New York a provocat 27.000 de cazuri și 6.000 de decese în Statele Unite. Boala afectează în principal copiii și uneori lasă supraviețuitorilor dizabilități permanente.

Epidemiile polio au apărut sporadic în Statele Unite până când s-a dezvoltat vaccinul Salk în 1954. Pe măsură ce vaccinul a devenit disponibil pe scară largă, cazurile din Statele Unite au scăzut. Ultimul caz de poliomielită în Statele Unite a fost raportat în 1979. Eforturile la nivel mondial de vaccinare au redus foarte mult boala, deși nu este încă eradicată complet.

15. Gripa spaniolă: 1918-1920

Se estimează că 500 de milioane de oameni din Marea Sudică până la Polul Nord au căzut victime ale gripei spaniole . O cincime dintre aceștia au murit, unele comunități indigene fiind împinse în pragul dispariției. Răspândirea și letalitatea gripei a fost îmbunătățită de condițiile înghesuite ale soldaților și de alimentația precară de război pe care multe persoane o experimentau în timpul Primului Război Mondial.

16. Gripa asiatică: 1957-1958

Pandemia de gripă asiatică a fost o altă manifestare globală pentru gripă. Virusul care a provocat pandemia a fost un amestec de virusuri gripale aviare. Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor notează că boala s-a răspândit rapid și a fost raportată la Singapore în februarie 1957, Hong Kong în aprilie 1957 și orașele de coastă ale Statelor Unite în vara anului 1957. Numărul total de decese a fost mai mare de 1,1. milioane în toată lumea, cu 116.000 de decese care au avut loc în Statele Unite.

17. Pandemia SIDA și epidemia: 1981-zilele noastre

SIDA a ucis aproximativ 35 de milioane de vieți de la prima identificare. HIV, care este virusul care provoacă SIDA, s-a dezvoltat probabil dintr-un virus al cimpanzeului care s-a transferat la oameni în Africa de Vest în anii 1920. Virusul și-a făcut drum în jurul lumii, iar SIDA a fost o pandemie până la sfârșitul secolului XX. Acum, aproximativ 64% din cele 40 de milioane estimate care trăiesc cu virusul imunodeficienței umane (HIV) trăiesc în Africa sub-sahariană.

Timp de zeci de ani, boala nu a avut un tratament cunoscut, dar medicamentele dezvoltate în anii 90 permit acum persoanelor cu boala să experimenteze o durată de viață normală cu tratament regulat. Și mai încurajator, două persoane au fost vindecate de HIV încă de la începutul anului 2020.

18. Pandemia gripei porcine H1N1: 2009-2010

Pandemia de gripă porcină din 2009 a fost cauzată de o nouă tulpină de H1N1 care a avut originea în Mexic în primăvara anului 2009, înainte de a se răspândi în restul lumii. Într-un an, virusul a infectat până la 1,4 miliarde de oameni pe tot globul și a ucis între 151.700 și 575.400 de oameni, potrivit CDC .

Pandemia antigripală din 2009 a afectat în primul rând copiii și adulții tineri, iar 80% din decese au fost la persoane mai mici de 65 de ani, a raportat CDC. Acest lucru a fost neobișnuit, având în vedere că majoritatea tulpinilor de virus gripal, inclusiv cele care provoacă gripa sezonieră, provoacă cel mai mare procent de decese la persoanele de 65 de ani +.

Dar, în cazul gripei porcine, persoanele în vârstă păreau să fi construit deja o imunitate suficientă grupului de viruși din care face parte H1N1. Un vaccin pentru virusul H1N1 care a provocat gripa porcină este acum inclus în vaccinul gripal anual.

19. Epidemia de Ebola din Africa de Vest: 2014-2016

Ebola a făcut ravagii în Africa de Vest între 2014 și 2016, cu 28.600 de cazuri raportate și 11.325 de decese. Primul caz care a fost raportat a fost în Guineea în decembrie 2013, apoi boala s-a răspândit rapid în Liberia și Sierra Leone. Cea mai mare parte a cazurilor și deceselor au avut loc în aceste trei țări. Un număr mai mic de cazuri s-au produs în Nigeria, Mali, Senegal, Statele Unite și Europa

Nu există nici un leac pentru Ebola, deși eforturile de a găsi un vaccin sunt în desfășurare. Primele cazuri cunoscute de Ebola au avut loc în Sudan și Republica Democratică Congo în 1976, iar virusul ar putea avea originea în lilieci.

20. Epidemia de virus Zika: 2015-zilele noastre si Corona Virus

Impactul epidemiei Zika recente în America de Sud și America Centrală nu va fi cunoscut timp de câțiva ani. Între timp, oamenii de știință se confruntă cu o cursă împotriva timpului pentru a aduce virusul sub control. Virusul Zika este de obicei răspândit prin țânțarii din genul Aedes , deși poate fi transmis și la om.

Zika poate ataca sugarii care sunt încă în pântec și poate provoca defecte la naștere. Tipul de țânțari care poartă Zika înflorește cel mai bine în climă caldă și umedă, făcând America de Sud, America Centrală și anumite părți din sudul Statelor Unite să vulnerabile. „Noul” coronavirus (CoV) este o nouă tulpină de coronavirus care nu a fost identificată anterior la om. Acest nou tip de coronavirus, numit 2019-nCoV, nu a fost detectat anterior, înainte ca focarul să fie raportat în Wuhan, China, în decembrie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *