prezervativ-rupt

S.O.S. – ce fac daca s-a rupt prezervativul?

Sunt unele momente in care planetele par ca s-au aliniat atat de aiurea, incat toate par sa nu mearga bine. Iar cand e vorba despre sanatatea ta, lucrurile devin cu atat mai importante. Asa ca in acest articol de pe blog vom trata un subiect controversat, dar care in acelasi timp se dovedeste foarte important: ce ai de facut daca ti s-a rupt prezervativul in timpul contactului sexual.

Da, stim, este una dintre situatiile alea pe care esti mai degraba tentata sa le cataloghezi ca fiind „foarte naspa”. Insa, nu poti doar sa nu te gandesti ca tie nu ti se va intampla niciodata.

Este important sa fii pregatita, cel putin din punct de vedere teoretic. Iar apoi ramane de vazut ce urmeaza sa faci pentru ca totul sa decurga asa cum vrei tu.

Pasul 1. Nu te panica

Sa urli, sa tipi, sa plangi, chiar nu ajuta cu nimic. In plus, ii transmiti si partenerului tau energie negativa, fapt care va va face sa va certati. Si crede-ma, pe cuvant, cearta este ultimul lucru de care ai tu nevoie acum. Important este sa tragi adanc aer in piept si sa te linistesti. Nu esti prima, nici ultima careia i se intampla acest aspect. In plus, situatia poate nu este la fel de grava precum pare.

Cel mai important este ca v-ati dat seama la timp, iar asta va permite sa actionati in consecinta.

Pasul 2. Discuta calm, cu partenerul

Ei bine, acest aspect se cam leaga de primul, dupa cum iti poti da seama. Asa ca cea mai buna solutie este ca amandoi sa va pastrati calmul pentru a putea merge apoi si folosi pilula de a doua zi. Este o metoda contraceptiva indicata in astfel de momente care va va feri de aparitia unei sarcini nedorite.

Pilula de a doua azi este destul de permisiva, am putea spune. Daca este vorba despre o pilula ce include ulipristal acetat, aceasta poate fi folosita pentru contraceptia de urgenta si tratarea fibroamelor uterine pana la 120 de ore. Acest lucru inseamna ca timp de cinci zile ai libertatea de a folosi aceasta metoda. Desigur, ea nu trebuie sa se transforme intr-un obicei.

Cu toate astea, este important sa fii atenta. Pilula poate provoca anumite modificari in organismul tau cum ar fi:

 • Tulburari hormonale
 • Ameteli
 • Stare accentuata de oboseala
 • Dureri de cap
 • Durerea sanilor
 • Tulburari ale menstruatiei. Acest lucru inseamna ca menstruatia poate veni mai devreme sau mai tarziu.

Pasul 3. Incercati sa va dati seama ce a dus la ruperea prezervativului.

Poate fi vorba de un prezervativ de calitate inferioara si atunci este nevoie ca firma producatoare sa fie imediat schimbata. Totodata, ruperea prezervativului poate fi cauzata si de alegerea unui model nepotrivit. Poate ai optat pentru unul prea mare sau prea mic. Daca este prea mare, acesta poate aluneca. Daca este prea mic, presiunea exercitata asupra sa este una care favorizeaza ruperea. Poate fi vorba si despre o folosire incorecta sau despre un model care a expirat. In orice caz, nu folosi prezervative vechi sau modele care au fost tinute in buzunar sau in portofel. Frecarea duce la deteriorare.

 

Dacă s-a rupt prezervativul în timpul actului sexual, este important să acționezi rapid și responsabil. Iată ce trebuie să faci:

 1. Întrerupe actul sexual: Dacă prezervativul s-a rupt, oprește imediat actul sexual pentru a minimiza riscul de a transmite infecții sau de a provoca o sarcină nedorită.
 2. Încurajează partenerul să facă același lucru: Informează-ți partenerul despre situație și asigurați-vă că amândoi întrerupeți contactul sexual.
 3. Ieși din vagin cu grijă: Dacă prezervativul s-a rupt în vagin, scoate-l cu grijă pentru a evita ca alte fragmente să rămână în interior și să agraveze situația.
 4. Discută despre opțiuni: După ce s-a întâmplat, discută cu partenerul tău despre opțiunile pe care le aveți acum. Dacă există riscul de sarcină nedorită sau dacă te îngrijorezi cu privire la transmiterea bolilor cu transmitere sexuală (BTS), puteți lua măsuri pentru a minimiza aceste riscuri.
 5. Consideră contracepția de urgență: Dacă există șanse de a rămâne însărcinată și nu doriți o sarcină, consultați medicul sau farmacistul cu privire la utilizarea contracepției de urgență (pilula de a doua zi). Cu cât o luați mai repede după actul sexual, cu atât este mai eficientă.
 6. Teste pentru BTS: În cazul în care există preocupări legate de BTS, este important să vă testați pentru a fi siguri că sunteți în siguranță din acest punct de vedere. Dacă aveți îndoieli, discutați cu medicul sau mergeți la un centru de sănătate pentru a vă testa.
 7. Așteaptă pentru depistarea sarcinii: Dacă există riscul de sarcină, așteaptă câteva săptămâni și efectuează un test de sarcină pentru a verifica dacă a avut loc o concepție.
 8. Învață din experiență: Asigurați-vă că ați învățat din această situație și că veți lua măsuri pentru a evita să se repete în viitor. Asigurați-vă întotdeauna că utilizați prezervative în mod corect (la jordi.ro pe site de exemplu veti gasi indicatii si sfaturi concrete) și că verificați data de expirare a acestora înainte de utilizare.

În cazul în care ai nevoie de sfaturi sau asistență suplimentară, contactează m

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *