Cata influenta au prietenii asupra relatiei?

Prietenii au avut de-a lungul timpului o influenta destul de mare asupra unui individ, acest lucru fiind cu putinta cel putin pana la un moment dat sau pana la o anumita varsta.

Daca stam sa ne amintim de vremea copilariei sau a fragedei adolescente, ne vin in minte acele obisnuinte ale vremii cand tot ceea ce conta era sa faci o impresie buna in fata celorlati, dar mai ales in fata prietenilor. Nefiind un lucru personal, aproape ca in acea perioada a existentei noastre, majoritatea tinerilor de liceu traia pentru aparente.

Ce insemnau aceste aparente?

Totul trebuia facut in asa maniera incat sa dea bine in ochii prietenilor, iar asta includea chiar si alegerea viitoarei iubite sau iubitului. In primul rand ca, pentru a starni respectul si admiratia acestora, trebuia sa alegi cea mai frumoasa fata sau baiat din liceu (eventual vreo fosta miss sau mister), insa trebuia tinut cont si de alte aspecte. Frumusetea nu era singurul!

Toate rezultatele actiunilor tale trebuia sa ii multumeasca pe cei din jur si, in mod special, pe prieteni sau prietene care nu trebuiau nicicand sa gandeasca rau despre tine. Asadar, din cate imi amintesc, majoritatea tinerilor generatiei mele se straduia din rasputeri sa para „cei-mai-cei”.

Poate ca, la acel moment, acest comportament denota o lipsa vizibila de maturitate fiind catalogat drept infantil.

Astfel ca pentru persoanele mai slabe de inger, cuvantul prietenilor era pus la loc de cinste si i se atribuia o importanta mult prea mare fata de cat era cazul. Daca prietenii te prindeau la mijloc si te ironizau, spunandu-ti ca prietena sau prietenul e prea „urat/urata, prost/ proasta, cu un prost renume”, tu trebuia sa faci in asa fel incat a doua zi sa te „descotorosesti” de el/ea.

Chiar si in cazul iubitei sau iubitulu, problemele nu se terminau. Acestia trebuia inca de la prima intrevedere cu „gasca” sa faca o impresie cat mai buna, altfel erau trecuti pe lista neagra. Parerea prietenilor conta foarte mult, iar uneori de ea depindea viitorul relatiei. Si asta pentru ca respectivul nu putea trai in fiecare zi cu rusinea batjocurei celorlalti.

Cu timpul, am crescut cu totii si implicit ne-am maturizat. Insa acum prietenii au alta influenta asupra relatiei noastre. Nu ne mai interezeaza cu cine umbla „X” sau „Y” si nici macar ce cred altii despre noi, ne este egal cu 0. Atunci cand ajungi la o varsta, realizezi ca toate acele lucruri nu erau decat copilarii.

Cu toate astea, in prezent, asa-zisii prieteni ai sotilor sau iubitilor nostri,ne supara in continuare. Si asta pentru ca, intr-un mod inconsient sau nu, acesta se lasa influentat, la un alt nivel, poate unul mai serios.

Este destul de grav cand realizezi ca, desi esti implicata intr-o relatie de ani buni cu partenerul de viata, acesta pune mult mai mult pret pe cuvintele tovarasilor de fotabal sau de bautura decat pe ale tale, cea cu care imparte si bune si rele.

Degeaba i-ai explicat ca tu esti persoana careia ii pasa cel mai mult de el ori ca tu esti cea langa care va petrece restul zilelor. In momentul in care suna unul dintre prieteni, sotul tau iese din casa ca din pusca. E in stare sa se certe cu tine pentru ei si, mai mult, le tine partea in fata ta si repeta aceleasi lucruri ca si ei, de parca ar fi o singura placa.

In plus, parca acestia i-au spalat mintile si nu face altceva decat sa ii asculte intru totul. Se cearta cu tine in fata lor, punandu-te intr-o situatie total neplacuta, dezvaluind lucruri intime din viata voastra sub pretextul ca cei de fata sunt prietenii lui de care nu se fereste.

Cu toate ca nu te incalzeste cu nimic, afla ca nu esti singurul caz. Se pare ca „influenta prietenilor” devine la un moment dat un „flagel” mai greu de combatut decat insasi œinfluenta parintilor.

Nu putine au fost cazurile in care aceste „influente” au dus la sfarsitul casniciilor sau al relatiilor. Vrand sa „dea” in continuare bine in ochii prietenilor si sa nu fie tinta glumelor proaste sau a „desconsiderarii”, foarte multi barbati au ajuns sa faca lucruri destul de grave intr-o relatie, ca de pilda inselatul sau alte „activitati” de genul acesta.

Si-au neglijat casa si caminul pentru pretiosii prieteni. Nemaiputand indura o asemenea josnicie, foarte multe dintre iubite sau sotii s-au vazut nevoite sa renunte, lasandu-le loc de trecere nelipsitilor prieteni.

Realizezi ca te confrunti cu o problema destul de grava, daca iubitul tau te pune pe tine pe locul doi, dupa prietenii lui. Se pare ca acesta se afla inca la varsta cuceririlor, a amorurilor fulgeratoare sau a escapadelor. S-ar putea spune ca inca nu si-a trait adolescenta la vremea ei ori ca nu este pe deplin maturizat.

Iar in acest caz, ar trebui sa te gandesti foarte bine! La ce-ti trebuie langa tine un om egoist care se gandeste numai la el si, mai mult decat atat, se gandeste mai mult la prietenii lui si imaginea pe o face in fata acestora, decat la tine? Un asemenea comportament si mentalitate nu pot demonstra decat o lipsa crunta de responsabilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *