caine-rasa-Terranova

Terranova, uriasul bland

Daca iti doresti un catel de talie mare, curajos si devotat, care iubeste miscarea, inotul si copiii, daca te crezi in stare sa ai grija de un urias jucaus, atunci Terranova este rasa pe care ar trebui sa o alegi.

Numele rasei provine de la insula canadiana Terranova pe care au aparut primii caini de acest fel. Cum pescuitul era principala activitate a locuitorilor de pe insula, cainii Terranova ii insoteau pe mare si lucrau cot la cot cu ei. Cateii intindeau navoadele, recuperau obiecte scapate in apa si salvau oamenii de la inec.

Legenda spune ca un Terranova l-a salvat pe Napoleon in 1815 cand, in timpul evadarii de pe insula Elba, a fost rapus de un val si aruncat in apa. De-a lungul istoriei, acesti caini au fost preferatii multor personalitati: Lordul Byron, Robert F. Kennedy si Emily Dickinson sunt printre cei mai faimosi iubitori de Terranova.

De altfel, este imposibil sa nu iubesti un caine care arata ca un pui de urs, dar are o figura blajina, este dulce, devotat si protector. Un Terranova intodeauna va cauta sa-i faca pe plac stapanului, va fi foarte ascultator si usor de dresat, acestea fiind si motivele pentru care sunt folositi adesea pentru actiuni de salvare sau pentru trasul la sanie. Desi exceleaza la aceste activitati, astazi sunt folositi “ datorita caracterului bland si devotat “ ca insotitori pentru persoanele cu handicap sau in terapia copiilor bolnavi.

Cu toate acestea, Terranova este un urias “ uriasul bland al lumii canine. Un mascul adult poate ajunge pana la inaltimea de 71 cm si greutatea de 70 kg. Femela nu va avea „decat” 66 cm si 52 kg. Oasele si muschii le sunt puternici, iar blana este bogata, relativ lunga si uleioasa, pentru a tine apa la distanta. Un Terranova poate sa inoate sau sa stea in zapada timp de cateva ore, iar pielea lui va ramane calda si uscata. Negrul este culoarea cea mai intalnita, dar exista si catei maro, gri sau negru cu piete albe pe piept, picioare si coada.

In Romania, este o rasa destul de rara, deci puii sunt relativ scumpi, iar inainte de a face aceasta „investitie” trebuie sa stii la ce te inhami. E adevarat ca puiutii sunt extrem de dragalasi, dar la un an de la nastere, puiutul tau se va transforma intr-un urias mai greu si mai inalt decat tine, care mananca mai mult decat tine, saliveaza, lasa par peste tot si care, avand nevoie de multa miscare, poate deveni destul de nebunatic.

Ca sa nu mai spunem ca, la puterea pe care o are, te poate tranti dintr-o singura miscare.

Drept urmare, dresajul trebuie inceput la o varsta frageda, altfel nu ai sanse sa o scoti la cap cu el. Un Terranova bine antrenat va deveni extrem de ascultator, dornic sa-ti faca pe plac si va invata cum sa-si foloseasca puterea fara a rani copiii. De altfel, copiii sunt preferatii lui si va deveni foarte atasat de ei. Fiind rabdator, calm si grijuliu, se poate transforma cu usurinta intr-un baby-sitter canin. Nana, cainele-bona din Peter Pan era un Terranova.

Avand in vedere dimensiunile sale, un Terranova nu are ce cauta intr-un apartament de bloc, unde probabil nici nu va avea loc „sa intoarca”. Si, chiar daca locuieste intr-o curte, va avea nevoie de plimbari lungi si mai ales bai dese. Evident ca activitatea lor preferata este inotul. Un Terranova ud este un Terranova fericit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *