forum biciclete mountain bike

Cum schimbi lantul la o bicicleta mountan bike?

Nu conteaza cat de scumpa sau de ieftina este bicicleta mountain bike pe care o ai. Intr-o zi va veni vremea cand va trebui sa schimbi unele componente din cauza deteriorarii acestora. Structura unei biciclete mountain bike este mult mai sofisticata decat o bicicleta obisnuita, dar cand vine vorba de schimbarea lantului, acest proces nu este foarte diferit de la o bicicleta mountain bike la alt tip.

Cu cateva instrumente potrivite si putina rabdare, vei reusi sa montezi pe bicicleta mountain bike, un nou lant, in cel mai scurt timp. Vezi informatii in detaliu pe acest forum biciclete mountain bike.

Demontarea lantului de pe o bicicleta mountain bike

  1. Fixarea bicicletei mountain bike

Pentru orice reparatie asupra unei biciclete mountain bike, datorita multitudinii componentelor, este indicat sa o fixezi intr-un suport cu sistem de prindere prin carlige pentru a te asigura ca observi foarte bine problemele ce au aparut.cum se schimba un lant de la bicicleta

In cazul in care nu ti-ai achizitionat un astfel de suport, poti face reparatia si sprijinind bicicleta mountain bike pe ghidon si saua din dotare.

  • este indicat sa intorci bicicleta cu rotile in sus pentru a verifica cat mai amanuntit ce preobleme au aparut la lant;
  • in cazul in care nu ai un suport, fixeaza bicicleta cat mai aproape de un perete, deoarece in cazul in care nu va avea un echilibru bun, sa mai existe un punct de sprijin pentru aceasta;

 

  1. Memorarea pozitiei lantului

Pentru a facilita procesul de instalare al lantului, inainte de demontare, este indicat sa faci cateva poze pentru a sti pozitia exacta in care il vei monta pe cel nou.

  1. Verifica sistemul principal de inchidere al lantului

Sistemul de inchidere principal al lantului, reprezinta de fapt, legatura celor doua capete care mentin lantul pe schimbatorul de viteze a  bicicletei mountain bike. Acest sistem iti va permite demontarea mai usoara a lantului de pe bicicleta mountain bike.

Aceste sisteme de legatura a lantului sunt de doua tipuri:CONNEX SI SRAM. Legatura principala este diferita in functie de tipul lantului si a dimensiunii bicicletei mountain bike.

In cazul in care lantul de pe bicicleta ta nu detine un astfel de sistem de legatura, iti poti achizitiona unul sau daca nu, poti achizitiona un aparat special care te va ajuta la demontarea lantului de pe bicicleta mountain bike, aparat care este accesibil ca si cost.

  1. Pozitionarea lantului pentru dezmembrare

Cauta o pozitie buna a lantului atunci cand esti pregatit sa-l dezmemebrezi de pe bicicleta. In cazul in care lantul este prevazut cu un sistem de legatura, acesta nu trebuie sa fie prins pe una dintre foi sau pinioane deoarece apare imposibilitatea de a-l desface.

Pozitia verigii unde se afla sistemul de prindere, trebuie sa fie la jumatatea distantei dintre blocul de foi si cel al piniaonelor pentru a avea o cat mai mare accesbilitatea asupra lui.

Exista diferite tipuri de unelete speciale pentru desfacerea unui lant, mai ales ca acesta poate prezenta urme de murdarie, si mai mult decat atat, cu aceasta unealta speciala vei reusi sa desfaci lantul intr-un mod corect.

  1. Indepartarea lantului de pe o bicicleta mountain bike

Dupa ce ai pozitionat lantul in asa fel incat sa-l demontezi, foloseste un cleste special care te va ajuta sa demontezi lantul, prin strangerea celor doua verigi unde se afla sistemul de prindere si scoaterea opritorului. In acest fel poti demonta lantul fara sa defectezi alte componenete ale bicicletei mountain bike.

Un aparat special pentru desfacerea capetelor lantului, este de fapt un fel de menghina care indeparteaza usor cele doua capete, pana ce opritorul este eliminat din sistemul de prindere, insa trebuie sa ai in vedere, cum am spus si mai sus, daca exista mai multe tipuri de lanturi, clar exista la fel de multe dimensiuni acestor aparate speciale pentru desfacerea lanturilor. In cazul in care vrei sa achizitionezi un astfel de aparat, cauta unul potrivit lantului de pe bicicleta mountain bike pe care o ai.

Montarea lantului pe o bicicleta mountain bike

  1. Achizitionarea lantului. Nu este indicat sa-ti achizitionezi un lant deja folosit, in primul rand din motive de siguranta, pret si calitate. Inlocuirea unui lant defect cu un altul defect poate crea bicicletei mountain bike defectiuni mai grave, tinand cont de tipurile de drum abrupte pe care te vei avanta.

Pentru a preveni ranirea ta si defectarea bicicletei mountain bike, te sfatuim sa achizitionezi un lant nou, special pentru bicicleta ta.

  1. Achizitionarea lantului special pentru bicicleta mountain bike. Daca mai ai cartea tehnica a bicicletai mountain bike, este indicat sa citesti cu atentie sectiunea despre lantul acesteia la achizitionare deaorece acestea sunt de multe tipuri si dimensiuni. Insa, in cazul in care nu mai detii cartea tehnica, este indicat sa masori lantul, sau sa mergi cu el la magazinul de unde vrei sa achizitionezi unul nou, si sa cauti acelasi tip si masura.

In cazul in care deja ai cumparat un lant pentru bicicleta si ai observat ca singura diferenta este doar lungimea, acum ca stii sa demontezi un lant este la fel de usor sa-l si scurtezi prin acelasi procedeu.

Inainte de a scurta lantul nou achizitionat, te sfatuim sa numeri legaturile lantului vechi, pentru a te asigura ca pe cel nou il vei scurta la aceeasi lungime.

  1. Montarea lantului pe schimbatorul de viteze a bicicletei mountain bike

Fiind vorba de o bicicleta mountain bike complexa, inainte de a monta lantul pe aceasta te sfatuim sa vizualizezi pozele pe care le-ai facut inainte sa demontezi lantul, pentru al monta la fel cum era in poza.

Montarea lantului nu este grea. Ruleaza-l pe una dintre foi, pliaza sistemul de viteze al pinioanelor, ruleaza-l si pe acestea, dupa care poti incerca sa pedalezi in gol si sa observi daca au aparut unele situatii neplacute in timpul pedalarii.

  1. Eliminarea surplusului de lungime al lantului

In cazul in care, dupa montarea lantului pe bibicleta mountain bike, observi ca acesta nu se pliaza corect pe blocul de foi si pinioane, este cazul sa intervii in scurtarea lui. Muta lantul pe ultimul pinion si ultima foaie, folosind manetele de pe schimbator, dupa care poti incepe sa elimini din legaturi una cate una cu un aparat special de care am vorbit mai sus, pana ce acesta ajunge la lungimea optima.

Trebuie sa ai grija sa nu se piarda opritorul de la una dintre legaturi, deoarece nu vei mai reusi sa strangi cele doua capete la final si mai mult decat atat, este indicat sa te asiguri ca dupa ce ai prins opritorul intre legaturi, nu va exista riscul ca acesta sa se desprinda.

  1. Testarea lantului

O metoda simpla de a testa lantul pe bicicleta mountain bike, este sa pedalezi in gol, sa observi si sa asculti daca sunt situatii neplacute dupa schimbarea acestuia. In cazul in care unul dintre opritoare nu este introdus corect, poti folosi un cleste sau aparatul special pentru lant, si vei rezolva aceasta problema prin presarea mai puternica a acelei legaturi.

O alta metoda care te va asigura ca lantul nu va sari si defecta bicicleta mountain bike, este prin metoda greutatii tale. Aseaza-te pe bicicleta, iar prin cateva sarituri si activarea suspensiei iti vei da seama daca exista posibilitatea ca lantul sa sara din sistemul schimbatorului de viteze a bicicletei mountain bike.

Dupa ce te-ai asigurat ca lantul este montat corect, este indicat sa folosesti o solutie cu care sa-l lubrifiezi, pentru a-l face mai fiabil in timpul pedalarii.

Varificarea gradului de uzura al lantului

  1. Indicatorul de uzura al lantului.

Pentru a te asigura ca mergi cu bicicleta mountain bike in siguranta, foloseste un indicator de uzura, care este de fapt o tija ce are atasat la unul dintre capete un dinte cu o masura speciala, care masoara distanta dintre legaturile lantului. Poti gasi un astfel de indicator de uzura la magazinele de specialitate sau la un magazin de piese de schimb.

Un indicator de uzura, va veni la pachet si cu date despre starea de uzura al unui lant. In momentul in care l-ai folosit pe lantul bicicletei tale mountain bike, citeste valorile pe care le-ai gasit, compara-le cu cele din tabel si vezi daca ai un lant uzat sau nu pe bicicleta mountain bike.

  1. Verificarea uzurii lantului la capete

O metoda usoara si rapida de a verifica uzura lantului este flexarea acestui in doua directii opuse pentru a observa daca legaturile acestui sunt inca stable. In cazul in care, flexarea lantului te pune pe ganduri, este necesar achizitionarea unui lant nou pentru bicicleta mountain bike.

  1. Rezistenta lantului la o bicicleta mountain bike

Este important sa stii cat de rezistent este lantul de pe bicicleta mountain bike. Datorita traseelor grele pe care le parcurgi, lantul este supus unor forte foarte mari si il poate deterioara intr-un timp foarte scurt. Din acest motiv, te sfatuim sa achizitionezi un lant de calitate pentru siguranta ta si a bicicletei si mai ales a celor din jur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *