curatare-bijuterii-argint

Cum sa curat argintul – Metoda simpla de curatare

Argintul este un metal foarte predispus la oxidare adica la o reactie chimica intre argint si oxigen, care, daca nu este protejat, formeaza foarte usor acea culoare inchisa ce acopera culoarea si stralucirea argintului iar in acest mic ghid virtual echipa noastra iti da cateva sfaturi utile despre cum se curata argintul si cum sa il faci sa straluceasca.

Prin urmare trebuie sa pui bine obiectele de argint daca nu le folosesti des, astfel incat acestea sa nu fie in contact cu aerul; in cutiutele speciale in cazul bijuteriilor ori invelite in ziar sau hartie si apoi sigilate in pungi de plastic in cazul farfuriilor, paharelor sau altor obiecte de argint.

Orice obiect de argint poate fi curatat cu produsele speciale care se gasesc in comert, insa acestea, in afara faptului ca sunt destul de scumpe, sunt abrazive si, folosite timp indelungat, pot marca un obiect de valoare; sunt, de asemenea, enervante de folosit intrucat distrug si pielea mainilor. Desigur, pentru a rezolva problema curatarii argintului exista si clasicele solutii ale bunicii; acele solutii practice folosite atunci cand nu existau atatia detergenti.

Tinand cont de faptul ca argintul utilizat zi de zi se curata cu apa calduta si sapun neutru, trebuie uscat bine cu o carpa curata si lustruit cu o carpa moale ( de preferat de microfibra), in continuare echipa noastra iti spune unele dintre cele mai vechi sisteme despre cum sa cureti argintul oxidat:

  1. Cu bicarbonat  – Acesta metoda este cea mai comuna si poate fi folosita prin doua proceduri diferite: spalat la sec sau cu apa. Prima metoda consta in frecarea obiectului de argint cu bicarbonat pana ce dispare culoarea inchisa insistand in punctele unde exista caneluri sau decoratiuni in relief. Este o solutie rapida si eficienta, dar din moment ce bicarbonatul este abraziv, se risca zgarierea obiectului de argint. A doua metoda consista in scufundarea obiectului de argint intr-o solutie compusa din apa si bicarbonat pentru o perioada care variaza in functie de oxidarea metalului: de la cateva minute pana la o ora. Solutia trebuie compusa astfel: 1 lingura de bicarbonat la fiecare litru de apa fiarta. Daca dupa prima incercare nu se obtine un rezultat perfect, procedura poate fi repetata, insa nu uita sa reincalzesti apa. In ambele cazuri, dupa curatare, argintul trebuie clatit bine, uscat si lustruit cu o carpa moale, de microfibra.
  2. Cu pasta de dinti – O alta metoda comuna de a curata argintul oxidat este aceea de a folosi pasta de dinti normala. Procedura este simpla, se freaca obiectul din argint cu un burete imbibat cu pasta de dinti, se clateste, se usuca si se lustruieste cu aceeasi carpa moale. Si in acest caz rezultatul este acceptabil, insa pasta de dinti fiind abraziva, poate face semne ori zgarieturi argintului. In plus, acest sistem nu este intotdeauna economic caci daca trebuiesc curatate sau multe obiecte de argint, eventual ceva mai mari ( de exemplu o vaza, un platou) trebuiesc mai multe tuburi de pasta de dinti.
  3. Cu sistem electrolitic – Aceasta este cea mai buna metoda de a curata obiectele de argint oxidat, da rezultate bune, este usoara ca procedura si nu zgarie argintul. Pentru a face o treaba buna este nevoie de un lighean mare de aluminiu sau, in alternativa, un lighean/castron mare de ceramica imbracat/captusit cu folie alimentara de aluminiu. Acest recipient trebuie umplut cu apa in care se dizolva sare normala de bucatarie ( sau soda), in proportie de o lingurita la un litru de apa. Se scufunda obiectul de argint in solutie si se lasa asa cel putin o ora; timpul depinde de marimea obiectului si de gradul de oxidare al acestuia. Gratie reactiei chimice dintre aluminiu si sare se elimina sulfuratul format pe obiectele de argint. Cand obiectul va fi complet luminat si stralucitor, se scoate din solutie, se usuca si se lustruieste cu aceeasi carpa moale. Aceasta procedura este buna, insa nu trebuie utilizata pentru bijuteriile de argint cu pietre si nici pentru obiectele care combina argintul cu alte materiale care ar putea fi deteriorate.

Aceste metode sunt cele mai utilizate si testate, insa mai exista si altele pentru care nu garantam nimic intrucat nu le-am testat personal.

  • Cu apa in care au fiert cartofii: obiectul de argint se scufunda intr-o solutie obtinuta din apa in care au fiert cartofii, filtrata amestecata cu o lingura de otet; apoi obiectul se clateste, se usuca si se lustruieste cu carpa moale.
  • Obiectul de argint se freca cu ruj, se clateste, se usuca si se lustruieste cu carpa moale.
  • Obiectul se scufunda in otet de vin incalzit, se clateste, se usuca si se lustruieste cu aceeasi carpa moala.
  • Obiectul de argint se scufunda intr-o solutie formata din cianura de potasiu dizolvata in apa, insa aceasta metoda NU o recomandam intrucat cianura este periculoasa chiar si daca i se inhaleaza vaporii.

Lasă un răspuns