de-ce-dormim

De ce dormim? O intrebare simpla cu multe discutii

Cei mai mulți dintre noi ne petrecem aproximativ o treime din viața dormind, în ciuda faptului că nu avem un răspuns la întrebarea „de ce dormim?” Acum, neurologii își dau seama că somnul este mai important decât se credea anterior. De asemenea, își dau seama că zicala uzată de acum, „poți dormi când vei muri”, este un sfat groaznic.

Trebuie să dormi în fiecare noapte între șapte și opt ore. Și dacă credeți că puteți trece în mod sănătos cu mai puțin de atât, există aproape 100 de procente de șanse să vă păcăliți.

De ce este important somnul?

În timp ce mecanismele somnului sunt încă studiate, neurologii precum Matthew Walker, au descoperit câteva lucruri interesante despre capacitatea de a funcționa corpul nostru si ce se întâmplă când ne privăm de somn.

Când ne trezim, Walker spune că, în esență, provocăm leziuni cerebrale la nivel scăzut. Prin aceasta se referă la acumularea gunoiului lipicios, toxic în creierul nostru, cunoscut sub numele de beta-amiloid. S-a descoperit că această acumulare de beta-amiloid corespunde cu debutul Alzheimerului, printre multe alte efecte negative asupra sănătății corelate cu lipsa somnului.

Somnul este benefic, întrucât mai mult decât o simplă funcție reparatorie, reface și reglează nivelul hormonilor care ne dictează apetitul, funcția cognitivă și abilitățile motorii.

S-a observat că cei doi hormoni care dictează dacă suntem flămânzi sau saturati, leptina și ghrelinul, se aprind în direcția opusă când suntem lipsiți de somn. Acest lucru duce inevitabil la o creștere a foamei, dar și mai rău, duce corpul nostru la dorința de alimente nesănătoase și de îngrășat; cei cu carbohidrati grei si mai putin verzi. De fapt, persoanele care dorm cu patru până la cinci ore de somn pe noapte, tind să mănânce cu 200 până la 300 de calorii pe zi.

Pentru bărbați, somnul este un regulator important al hormonilor, în special testosteronul. Bărbații lipsiți de somn pot avea aceeași virilitate și forță a unui bărbat cu 10 ani. Pentru femei, lipsa somnului poate duce la un risc semnificativ crescut de cancer mamar și scăderi ale hormonilor imunitari.

Potrivit Walker, doar introducerea unei singure nopți de somn de patru ore într-un program normal de somn de opt ore, poate duce la o scădere de 70 la sută a celulelor ucigătoare de cancer natural; asasinii imunitari care vizează cancerigene maligne.

În fiecare zi corpurile noastre produc aceste celule și altele pentru a preveni boala și pentru a ne menține sănătatea și, în timp ce un pui de pisică te poate face să te simți împrospătat, nu va compensa pierderea acestor celule.

Importanța somnului în învățare și memorie

Somnul joacă o funcție cheie atunci când vine vorba de păstrarea a tot ceea ce am acumulat de-a lungul zilei și de a te îmbunătăți.

În timp ce unii au postulat că starea de vis poate juca un rol de mecanism practicant pentru viața noastră de zi cu zi, nimeni nu este în întregime sigur de funcția sa.

Cu toate acestea, prin monitorizarea EEG s-a arătat că atunci când creierul nostru învață, în esență creăm algoritmi de bază în capul nostru pentru a ne aminti secvența funcției respective. Când ne trezim, inițial, această secvență este incoerenta, dar prin practică și repetare creierul nostru netezește legăturile între ele.

Și acest salt se întâmplă când dormim, deoarece creierul nostru continuă să repete acei algoritmi pe care i-am practicat de-a lungul zilei. Cu excepția faptului că le reia de 20 de ori mai repede. Creierul nostru nu trebuie să se axeze pe toate celelalte lucruri pe care le face în timp ce este treaz, așa că are mai multă lățime de bandă pentru a se dedica dezvoltării acelor algoritmi atunci cand dormim.

După o singură noapte de somn, corpurile noastre tind de la o îmbunătățire de la 20 la 30 la sută în abilitatea sau funcția pe care încearcă să o învețe. Walker spune că este statistic cel mai mare îmbunătățitor de performanță din toate timpurile.

Și aceste cunoștințe au fost utilizate în avantajul său în metodele timpurii de biohacking de către oamenii de știință, gânditori și artiști care datează de secole. Puiul de somn a fost folosit de Aristotel, Einstein și Tesla, care se țineau de o pereche de bile de oțel în timp ce dădeau din cap pe un scaun. Când adormeau, aruncau bilele pe podea, trezindu-se din zgomotul puternic. În câteva secunde sau minute, creierul lor dormea dupa care puteau crea.

Dacă nu dormi suficient, mintea ta va lua singura acest pui de somn. Ai fost vreodată într-o cameră în care luminile pâlpâie atât de repede încât nu esti sigur dacă chiar au pâlpâit? Creierul tău face asta atunci când este obosit. Va adormi și se va trezi într-o clipă.

Și dacă ești lipsit de somn, creierul își va dormi visul chiar dacă te trezești. Acesta este motivul pentru care oamenii trezi de prea mult timp încep să halucineze – creierul trage vălul stării de vis peste trezirea realității.

Cu cât învățăm mai mult despre somn, cu atât ne dăm seama cât de vital este pentru aproape fiecare aspect al sănătății și bunăstării noastre. Din păcate, nu există nicio modalitate de a face scurtături pentru a ne odihni o noapte sănătoasă sau a compensa în weekend. Spre deosebire de sistemul nostru metabolic care poate păstra grăsimea atunci când va fi nevoie pentru mai târziu, nu putem păstra somnul din acest motiv, putem acumula doar datorii de somn.

Deci, dacă vrei să trăiești cea mai sănătoasă viață, gândește-te clar și rezolvă problemele cu calm dar inainte de toare mergi să te odihnești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *