Lumea cu alti ochi

Psihiatrul danez Bessel var den Kolk a inceput sa studieze stresul post traumatic in anii ‘70. Munca lui de maestru se bazeaza pe decenii de cercetari, in incercarea de a aduna la un loc abordarile despre traume. Intelegerea lui despre biologie si corporalitatea disciplinei lui sunt neegalate.

“Am aflat ca trauma nu este doarun simplu eveniment care a avut loc la un moment dat in trecut; isi lasa, de asemenea, si amprenta asupra mintii, creierului si corpului. Aceasta amprenta are consecinte continue pentru modul in care un organism uman reuseste sa supravietuiasca in prezent.”

Modul de vindecare al creierului: Descoperiri si recuperari remarcabile din frontierele neuroplasticitatii, de Norman Doidge

Psihanalistul canadian Norman Doidge este, de asemenea, si un poet, un fapt care a devenit evident odata cu cartea lui inovatoare, “The Brain that Changes Itself” (“Creierul care se schimba”). Continuarea lui se adreseaza unor probleme importante, pe care le cerceteaza si mai mult de atat in proza lui frumoasa. Incluzand un capitol intreg asupra muncii geniului in miscare Moshe Feldenkrais a adaugat un zambet si mai mare pe fata mea.

“Folosirea fortei este opusul constiintei; invatarea nu are loc atunci cand ne chinuim.”

Imparatul tuturor bolilor: O biografie a cancerului, de catre Siddhartha Mukherjee

Am citit prima data debutul medicului american indian Siddhartha Mukherjee din pura curiozitate. Dupa cativa ani, mi-a oferit un oarecare comfort atunci cand ma luptam eu cu propriul meu cancer. Stilul lui superb si abordarea plina de simpatie, dispusa ca o coloana in “The New Yorker” si in “New York Times”, prezinta cancerul ca fiind o parte integrala a ceea ce suntem noi ca animale. Continuarea lui la aceasta biografie complicata este o carte foarte recomandata numita “The Gene” (“Gena”). Pe Twitter, el mi-a spus ca ultima lui lucrare va fi o trilogie despre vaccinuri. Sunt multe de asteptat din partea acesui scriitor bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *